1/18/2013

Kış Ayları İçin Mutluluk Reçetesi



Her dört kişiden birinin kış depresyonu geçirdiğini biliyor musunuz?

Ülkemizde de soğuk geçen kış aylarında insan ister istemez kapalı havadan etkileniyor. Kış aylarının kasveti sizi de etkiliyor mu? Zamanınızın çoğunu evde uyuyarak geçirmek istiyor, enerji azlığı, yorgunluk ve baş ağrısı gibi bedensel ağrılarda bir artış mı yaşıyorsunuz? Ruhsal çöküntüye kadar gidebilecek olan bu durumun önüne geçmek istiyorsanız, eliniz dontoronuzu aramak için telefona, veya daha kötüsü ilaç kutularına gitmeden bir durun! Bir mutluluk reçetesi olarak da kullanabileceğiniz bu yazı size ilaç gibi gelecek.

Bu alanda yapılan araştırmalara göre depresyon, huzursuzluk, kızgınlık, ve kaygı durumları gibi olumsuz hisler kış aylarında en üst düzeyde yaşanıyor. Aslında sorunun en büyük nedenlerinden biri, ruh halinden bağışıklık sistemine kadar vücudumuzdaki birçok biyolojik işlemi kontrol eden serotonin seviyelerini artıran gün ışığının azlığı.

Tıp dilinde Seasonal Affective Disorder, yani SAD şeklinde geçen bu rahatsızlık, sabahları parlak ışık kaynağının algılanmaması ve beynin iç saatinin düzgün çalışamamasından kaynaklanıyor. Moral bozukluğu, karamsarlık, ve kolay dikkat dağılması gibi sorunlarla da gelen kış depresyonunu kontrol altına almak aslında bizim elimizde! Alacağınız çok basit önlemlerle, çevresel faktörlerden kaynaklanan bu değişikliklerden fazla etkilenmeden günlük hayatınıza devam edebilirsiniz...

Hangi mevsim olursa olsun, düzenli bir şekilde egzersiz yaparak sporu hayatımınız bir parçası haline getirmemizde yarar var. Hareketle birlikte istikrarlı bir kilo kaybı ve beden sağlığı elde edilebilir. Bununla birlikte, zaman zaman yaşadığımız stresle de baş etmek için ideal bir yöntem olan spor, vücutta mutluluğa neden olan hormonların salgılanmasını ve metabolizmanın çalışmasını hızlandırarak gün boyu enerjik hissetmemizde yardımcı olur.

Eğer sporla aranız yoksa, her gün en az yarım saat boyunca düzenli olarak yürüyüş yaparak bu eksikliği giderebilirsiniz. Bu aktivite zihni açmakla kalmayıp olumlu düşünceyi de sağlayacağından herhangi bir olası depresyonun önüne geçmekte büyük rol oynayacaktır. Her bir köşesi ayrı güzelliklerle dolu olan ülkemizde özellikle kış aylarında yapacağınız geziler ve doğa yürüyüşleriyle doğadan uzaklaşmamak en etkili çözümlerden!

İçimizi titreten soğuk havada her ne kadar da cazip görünse de, gereğinden fazla uyuma eğiliminden kurtulmaya dikkat etmek gerekir. Çünkü fazla uyku, halsizlik ve yorgunluğun yanında gittikçe artan bir depresyona neden olabilir. Bunun yerine gün boyunca ihtiyaca göre yapılan birkaç dakikalık şekerlemeler günün geri kalanının enerji dolu geçmesinde yardımcı olacaktır.

Yoğun bir günün ardından geriye baktığımızda kendimize nerdeyse hiç vakit ayıramadığımızı görüyoruz. Aslında kısa da olsa sadece kendinize ait, koşuşturmadan uzak birkaç dakika bile geçirmek, gerekli morali toplamanıza ve önümüzdeki günlere daha sağlıklı bakmanıza yardımcı olcaktır. Bu süreçte yoga ve meditasyon gibi dinlendirici aktivitelerin veya güzel bir kitabın etkilerini küçümsemeyin!

Hava kapalı olunca insanın içinden evden dışarıya çıkmak gelmeyebilir. Bu durum, gün ışığından yeterince faydalanmamamıza ve ister istemez gittkçe karamsarlaşmamıza neden olur. Bunun önüne geçmek için mümkün oldukça dışarıda vakit geçirebilir ve gidilen mekanlarda güneş ışığını iyi alan cam kenalarını tercih edebilirsiniz. Bu mekanlarda her anınızda yanınızda olmasını istediğiniz insanlarla daha sık görüşerek mutlu anılarınıza yenilerini ekleyin. Aynı şekilde mutsuz olmanıza neden olan karamsar insanlardan da uzak durmakta yarar var.

Günümüzü düzene sokmanın yanında geceleri uykumuzun gelmesinde de rol oynayan güneş ışığından mümkün oldukça yararlanabilmek için, bu ışığın bulunduğumuz mekanlara girmesini engelleyen tüm perde, pancur, ve pencereleri sabahın erken saatlerinden itibaren açmak önem taşır. Mevsim değişikliklerine bağlı olan moral bozukluklarının tedavisinde kullanılan yapay ışık kaynaklarını duymuşsunuzdur. “Işık kutuları” olarak da bilinen bu özel yapım araçlar, güneş ışığını andıran bir parlaklık sunarak bu eksikliği kapatmayı amaçlar. İhtiyacı olan kişilerin günde yaklaşık bir saat bu kutuların önünde oturması öneriliyor.

Her durumda olduğu gibi sağlıklı ve düzenli beslenmenin yararları tartışılmaz. Vücudumuza aldığımız gıdalar ruhsal durumumuzu ve vücuttaki enerji seviyelerini etkilediğinden, doğru beslenmeyle kış depresyonundan kurtulmak ve vücuda enerji kazandırmak mümkün. Örneğin, beslenme uzmanlarına göre ananas, muz ve patates gibi yiyecekler içerdikleri endorfin sayesinde vücudun mutluluk hormonu salgılamasını sağlar. Kemiklerin ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde büyük rol oynayan D vitaminine, özellikle yeterli miktarda gün ışığına maruz kalmadığımız günlerde kendimizi iyi hissetmek için de ihtiyacımız var. Yumurta, tuna, somon, süt ve yoğurt gibi bu açından zengin yiyeceklere yönelebilirsiniz.

Depresif hal durumunda gereğinden fazla tüketilen şeker ve karbonhidratlar, duygu dalgalanmalarına ve gereksiz iniş çıkışlara neden oluyor. Fazla alkol alımının da enerji seviyelerini azaltarak ruhsal çöküntüye neden olabileceğini unutmamak lazım. Bunların önüne geçmek ancak düzenli beslenme alışkanlıkları ile mümkün. Depresyonun yanında bir çok ciddi hastalığa davetiye çıkaran rafine edilmiş ve işlenmiş gıdalardan uzak durarak ekmeğin kepeklisini, pirincin esmerini, sebze ve meyvenin tazesini tercih edin.

Ve herşeyin ötesinde, depresyon riskini azaltmada ve insan ömrünü uzatmada çok etkili bir yöntem olan iyimser ve pozitif bir yaklaşımı benimsemekte yarar var...


Çise Ünlüer (20 Ocak 2013)
ciseunluer@gmail.com

0 yorum :

Post a Comment

 
YEŞİLE DÖNÜŞ | ÇİSE ÜNLÜER | GREEN IT