4/13/2013

Havayı Temizleyen Mucizevi Bitkiler




Her ne kadar mis gibi temiz havaya kolayca ulaşabileceğimiz bir adada yaşıyor olsak da, ev ve iş derken günümüzün çoğu kapalı alanlarda geçiyor. Bu alanlarda gün boyu soluduğumuz havanın aslında düşündüğümüzden çok daha zararlı kimyasallarla dolu olduğunu biliyor muydunuz?

Gelin ev veya iş yerinizi ele alalım. Bu mekanlardaki havanın ne kadar temiz olduğunun ilk göstergesi bulundukları cadde ve sokaklardaki ağaç ve yeşil bitki miktarı, etraftan geçen araçlardan çıkan egzoz, yakınlardaki alanlardan çıkan zehirli dumanlar, ve bina içerisinde kullanılan malzemelerin içerdiği kimyasallar. Dışardan içeriye doğru hareket edecek olursak, mekanda kullanılan kimyasal temizlik malzemeleri, sigara dumanı, nem, küf, kokulu mumlar ve benzeri yapay maddeler içeren ürünler, evcil hayvanlar, ve ısınma ve soğutma sistemleri mekan içerisindeki havanın kalitesini etkileyen faktörlerin başında geliyor. Bunların yanında ev içerisindeki hareketlerimizin de soluduğumuz havayı ve dolayısı ile sağlığımızı yakından etkilediğini bilmekte yarar var. Örneğin, kapağını kapatmadan sifonu çekmek, tuvalet içerisindeki bakteri ve virüslerin metrelerce yayılmasına ve dış fırçalarımız da dahil olmak üzere tüm hijyen malzemelerimizin kirlenmesine neden oluyor.

Eğer kapalı alanlarda geçirdiğiniz süre boyunca soluduğunuz havayı önemsiyorsanız, NASA’nın bu konuda yaptığı bir araştırmanın sonuçlarının ilginizi çekeceğini düşünüyorum. İki yıl süren bu çalışma sonunda NASA, ev ve ofislerimizde rahatlıkla yetiştirebileceğimiz bitkilerden, havadaki toksinlerin yüzde seksen yedi (87%)’sini 24 saat içerisinde temizleyebilenleri belirledi.

Bitkilerden bahsetmeden, yaşadığımız ortamlardaki zararlı toksinleri biraz da olsa tanımakta yarar var. Bunların başında günlük hayatta sıklıkla kullandığımız yağ, boya, oje, mürekkep, plastik, mobilya cilası, deterjan, tutkal, sigara tütünü ve benzinde yüksek miktarlada bulunan Benzen geliyor. Benzenin neden olduğu sağlık sorunları ise saymakla bitmez. Özellikle kromozom bozuklukları, kansızlık ve kemik iliği rahatsızlıklarına, kan kanserine, cilt rahatsızlıklarına, baş ağrısı, halsizlik, bulantı ve çarpıntıya, gözde katarakta, ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olduğu biliyor.

Sağlığımızı yakından ilgilendiren ikinci madde nerdeyse her gün temas ettiğimiz Formaldehit. Özellikle ofislerde kullanılan sıkıştırılmış ağaçtan yapılmış mobilyalar, kağıt havlu, peçete paket kağıtları, yer döşeme ve halıların alt yüzeylerindeki yapışkan, ısınma ve yemek pişirmede kullanılan doğal gaz, sigara dumanı, ve hatta sıklıkla kullandığımız şampuanlarda bile bulunan bu maddenin yan etkileri de Benzen kadar korkutucu. Bunların başında göz, burun ve boğazda mukozayı zedelemesi, ciltte alerji ve baş ağrısına neden olması, ve astım ve kanser yapıcı etkileri geliyor.

Gelelim kuru temizleme, baskı mürekkepleri, boyalar, saç spreyleri ve tutkallarda bol miktarda kullanılan Trikloroetilen (TCE)’ye. TCE de yukarda bahsettiğimiz toksinler gibi farklı kanser türlerine neden olması ile biliniyor. Tabii bir de doğalgaz, gazyağı, benzin, tüp gazı, kömür ve odun gibi yapısında “karbon” bulunan yakıtların yanması veya tam olarak yanmaması sonucunda oluşan dumanda yer alan zehirli bir gaz olan  Karbonmonoksit var. Bu gazın en tehlikeli yanlarından biri tatsız, renksiz, ve kokusuz olmasından kaynaklanan “sessiz katil” özelliği. Zehirlenme durumunda kendisini yorgunluk hissi, nezle hali, şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma, karın ağrısı, göğüs ağrısı, çarpıntı, uyuşukluk ve uyuklama gibi belirtilerle gösteren Karbonmonoksit’in her sene birçok can aldığını bilmeyen yoktur.

Bugün nerdeyse tüm ev ve iş yerlerindeki bitkiler dekorasyon amaçlı kullanılıyor. Oysa birkaç saksıya ekilecek sağlığa yararlı birbirinden farklı özellikleri mevcut doğru bitkileri bilmek çok daha akıllıca bir fikir. Her ne kadar da bu bahsettiğimiz gazlardan yüzde yüz korumasalar da, ekildikleri ortamlarda yüzde seksen yedi (87%)’ye kadar temizlik sağlayan bitkileri kim tanımak istemez! Üstelik bu en iyi hava temizleyici bitkilerin bazılarının ülkemizde de yetiştirilebilmesi mümkün ise! Gelin yakından bakalım...

Yaşadığınız alandaki havanızı etkili bir şekilde temizleyecek olan bu bitkileri listeleyecek olursak: Şeytan sarmaşığı (Epipremnum aureum), kurdele çiçeği (Chlorophytum comosum), güve orkidesi (Phalaenopsis), pembe ağaç minesi (Lantana camara), devetabanı (Philodendron), Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha), yılbaşı kaktüsü (Schlumbergera), kasımpatı (Chrysanthemum), barış/yelken çiçeği (Spathiphyllum), Çin herdemyeşili (Aglaonema), paşa kılıcı (Sansevieria Laurentii), Benjamin (Ficus benjamina).

Yukarıdaki listeden erişebileceğiniz bitkilere nasıl bakacağınızı internetten ya da işinin uzmanı bir çiçekçiden öğrenebilir, bulunduğunuz ortamlara uygun bir şekilde saksılar içerisinde yerleştirerek her gün nefes aldığınız toksinlerden kurtulabilirsiniz! Bir de unutulmaması gereken, bağışıklık sistemi çökertici radyasyon kirliliği var. Ev ve iş yerlerinizde bulunan TV, bilgisayar, mikrodalga fırınlar ve diğer tüm elektronik eşyaların yaydığı radyasyonun zararlarını azaltmak için bu odalara yerleştirilecek Himalaya tuzu lambaları öneriliyor.

Sağlığımız için bu kadar önemli olan bu bitkileri kullandığınız süre boyunca yapraklarını birkaç ayda bir silerek temizlemek ve evinizde geçirdikleri tüm süreç boyunca onların da birer canlı olduğunu unutmayarak yarattıkları mucizelere yakından tanık olabilirsiniz!


Çise Ünlüer (7 Nisan 2013)
ciseunluer@gmail.com

0 yorum :

Post a Comment

 
YEŞİLE DÖNÜŞ | ÇİSE ÜNLÜER | GREEN IT