5/04/2013

Zehirlenmeden Sineklerden Kurtulun!




Yaz mevisimi daha tam anlamıyla gelmemiş olmasına rağmen sıcak hava kendisini hissetirmeye başladı bile. Ve ülkemizde yaz, deniz, kum, ve güneşten başka anlamlara da geliyor: Sivrisinekler!

Sıcak yaz aylarının yaklaşması ile artacak olan sinek sorunumuza çözümler arayan belediyeler kimyasal ilaçlardan uzaklaşmaya çalışsa da bu konuda henüz kesin bir çözüm bulunduğu söylenemez. Bugün kullanılan sinek ilaçları, spreyler, deriye sürülen mendil ve losyonlar sadece kötü kokmakla kalmıyor, çocuklar başta olmak üzere hepimizi zehirliyor. Bu ürünlerin nerdeyse tümünde oldukça tehlikeli bir kimyasal olan DEET (N,N-Diethyl-meta-toluamide)’in bulunduğunu artık bilmeyen yok. Bu kimyasalın neden olduğu tüm hastalıklar ise ciddi sağlık sorunlarına neden olup, çoğu zaman ölümcül!

İşin daha da kötüsü, bazı ilaçların sinekleri öldürmeden vücutlarında kimyasal olarak birikmesi. Bu kimyasalın daha sonra ne olduğunu merak edenler için hemen söyleyelim, öldürmeyen kimyasal güçlendirir misali bu ilaçlar barındıkları sineklerin vücutlarında birikerek sineğin ilk ısırığında insan vücuduna bulaşıyor! Eğer sineklerden kurtulayım derken zehirlenmek istemiyorsanız, zararlı ilaçlardan başka, kendi evinizde kolayca hazırlayabileceğiniz alternatifleriniz olduğunu duymak sizi sevindirecek. Gelin yakından bakalım...

Kimyasal ilaçlara kıyaslandığı zaman insan sağlığı için hiçbir zararı olmayan iki yöntem önermek istiyorum. Birinci yöntem hazırlanması gayet basit bir sivrisinek tuzağını içeriyor. Bunun için ihtiyacınız olan malzemeler ise mutfağınızda kolaylıkla bulabileceğiniz türden: 200 ml su, 50 gr kahverengi şeker, 1 paket ekmek mayası, ve bir litrelik plastik kola şişesi.

İlk olarak sıcak su ile kahverengi şekeri karıştırıp soğumasınını bekleyin. Karışımınız soğurken, 1 litrelik boş kola şişesini dik tutarak ağız kısmını da içerecek şekilde en yukardan üçte birini işaretleyip kesin. Kesilmiş olan kısmı baş aşağı çevirerek şişenin kesildikten sonra kalan üçte ikilik alt kısmına huni gibi duracak şekilde yerleştirin. Alt kısma ters bir şekilde yerleştirdiğiniz şişenin üst kısmını siyah bir bantla alt kısmına iyiyece yapıştırabilirsiniz. Soğuyan su ve şeker karışımını şişenin alt yarısına döktükten sonra mayayı ekleyin ve şişeyi içindekilerle evin çocuklarınızın ulaşamayacağı bir köşesine yerleştirin. Birkaç gün içinde şişe içinde biriken sinek miktarına şaşırarak tanık olacaksınız!

Bir diğer yöntem ise yukarda belirtilen karışım gibi tamamen zararsız ve bir o kadar kolay! Sivrisineklerin bazı bitkilerin kokusundan hiç hoşlanmadığını ve bu bitkilerin bulunduğu ortamlardan uzak durduklarını biliyor muydunuz? Yaşadığınız ve çalıştığınız ortamlardan sinekleri kovmak için kullanabileceğiniz bitkilerin başında sağlığa da gayet yararlı biberiye, lavanta, okaliptüs, zencefil, karanfil, melissa ve nane geliyor. Bu bitkilerin direk kendilerini varsa bahçenize veya saksılara ekebilir, isterseniz bunlardan elde edilen yağ veya çayları da tercih edebilirsiniz.

İşin bir diğer güzel yanı, bahsi geçen bitkiler kendiliğinden sinek kovucu oldukları için ekstra bir hazırlık yapmanıza gerek olmaması. Diğer alanlarda olduğu gibi burada da yaratıcılığınızı biraz devreye sokarak, kokularını sevdiğiniz farklı bitkileri ya da yağlarını karıştırıp kendi ürününüzü yaratabilirsiniz. Farklı uygulamalar arayışındaysanız çok düşünmenize gerek yok. Özellikle yaz aylarında evin önünde, bahçede veya balkonda oturmayı sevenlerdenseniz, ezdiğiniz bitki yapraklarını potpuri gibi bir kaseye yerleştirip etrafınıza yerleştirirseniz sineklerden rahat vakit geçirebilirsiniz. Ya da bahsi geçen bitkilerin yağlarını kaynar suya damlatarak sadece sineklerin bulunduğunuz ortama yaklaşmasını engellemekle kalmaz, evinizin doğal bir şekilde güzel kokmasını sağlayabilirsiniz. Bu yağları su ile karıştırarak sprey şişesine doldurabilir ve evinizin farklı yerlerine ve hatta vücudunuza sinek kovucu olarak güvenle sıkabilirsiniz. Örneğin, sıkma fonksiyonu olan bir şişeye yerleştirilmiş 15-20 damla lavanta yağı, 3-4 yemek kaşığı vanilya özü, ve dörtte bir bardak sıkılmış limon karışımının sinekleri uzak tutmakta ne kadar etkili olduğunu kendi gözlerinizle görmeye değer!

Bitkileri çay gibi suya ekleyerek yararlanmayı düşünüyorsanız, hangi bitkinin neye yaradığını öğrenmekte yarar var. Mesela okaliptüs ve nane rahat nefes almanıza yardımcı olurken, melissa ve nane kokusu enerji verebilir, biberiye ve lavanta ise baş ağrılarına iyi gelebilir. Bir başka kullanım alanı ise bu bitkileri kullanarak hazırlanacak olan mumları yaşam alanlarında yangına neden vermeycek birşekilde yakarak sinekleri ailenizden uzak tutmak. Ya da bitkileri bir yastık kılıfı içine doldurabilir, çocuklarınızın yatağına yerleştirebilirsiniz. Bu şekile sadece sivrisinekleri değil, özellikle sıcak aylarda kendilerini göstermeye başlayan karcınca ve hamam böceklerini de uzaklaştırabilirsiniz.

Çise Ünlüer (5 Mayıs 2013)
ciseunluer@gmail.com

1 yorum :

  1. Kibris'ta sicaklarin gelmesi ile ve tabii ki bu nedenle otlarin kurumasi ve yagis olmayisindan dolayi derelerin durgun bir hal almasi sivrisinekler ve diger sinek cesiitleri icin uremeyi cok uygun bir hale sokmustur..Cok faydali ve zamanli yazilan bir yazi oldu Cise :) iphone'da sivrisinekleri kovmak icin degisik frequency verenapplicationlari kullanmak bile bir yontem olarak var :) tabii blogun esas ele aldigi green productsla nasil prevent yapilabilecegi sivrisineklerin insanlara zara vermesi.. precautionlarddan da bahsetmek gerekirse or. pencere iclerine sinek netleri, veya varsa sivrisineklerin yumurtalarini biraktigi ev etrafindaki durgun sularin or. kova veya kullanilmayan depolarin icerisindeki durgun sularin dokulmesi sivrisineklerin uremesini engellemek icin bizim yapabilecegimiz bazi seylerde birkac tanesi.. green productsla bu konu hakkinda bilgi vermen guzel oldu Cise.. :)

    ReplyDelete

 
YEŞİLE DÖNÜŞ | ÇİSE ÜNLÜER | GREEN IT