Bu üç senaryodan en az birini yaşamış olma ihtimalinizin çok yüksek olduğunu düşünüyorum: Kişisel bakım ürünlerindeki insan sağlığı için tehlike arz eden çeşitli kimyasalların farkına vardığınız anda ilk yaptığınız yıllardır kullanmakta olduğunuz şampuanınızın arkasını okumak ve anında bu ürünlerden vazgeçmek oldu! Veya büyük ümitlerle aldığınız güzel kokulu, denemeye sabırsızlandığınız yeni şampuanınız saçınızda yarattığı kötü etkisiyle büyük hayal kırıklığına neden oldu. Ya da kaldığınız otellerde verilen küçük şampuan şişelerinden oluşturduğunuz koleksiyon artık kontrolden çıkmaya başladı. Nedeni ne olursa olsun, özellikle parabenlerin sık kullanıldığı bu ürünler bir kenara atılmış olarak evinizde yer kaplıyor ama atmaya kıyamıyorsanız, bu yazı ilginizi çekecek...
İlk olarak kişisel ürünlerin temizliği ve bakımını ele alacak olursak... Parlaklığı azalan deri ayakkabı ve çantalarınızı şampuanla ıslatacağınız bir kumaş bezle silebilir, ilk günkü gibi parlamalarını mümkün kılabilirsiniz. Sadece ayakkabı ve çantalar değil, elde yıkamayı gerektiren narin elbiselerinizi yıkarken de deterjan yerine şampuan kullanabilirsiniz. Boya ve ter izleri dahil olmak üzere kıyafetleriniz üzerinde oluşan her türlü lekeden kurtulmak için yıkamadan önce bu lekelerin üzerine birkaç damla şampuan damlatarak makineye atabilirsiniz. Zamanla akıcılığı bozulduğu için takılan fermuarlarınızın üzerine birkaç damla şampuan sürerek kolayca hareket etmelerini sağlayabilirsiniz.
Sıcak suda yıkandığı için çeken kazaklarınızı eski boyutlarına döndürmek istiyorsanız ılık suya ekleyeceğiniz biraz bebek şampuanı ile yaratacağınız karışımda kazağınızı 15-20 dakika bekletmek işinizi kolaylaştıracak. Daha sonra kazağınızı bu karışımdan çıkarıp kapalı bir poşet içerisinde temiz suda bekletin. Son olarak kazağı poşetten çıkarıp kuru bir havlu üzerinde kurulayarak fazladan biriken nemi alın ve eski şekline gelecek şekilde elinizle yavaşça şekillendirin. Kuruduğu süre boyunca belirli aralıklarla kazağınızı şekillendirmeye devam edin. Sabrınızın ödüllendirileceğinden emin olabilirsiniz!
Fazla şampuanların kullanışlı olacağı bir diğer alan kişisel temizlik. Eğer içinde zararlı kimyasallar bulunmuyorsa, fazla şampuanlarınızı banyo köpüğü, duş jeli, saç kremi, traş kremi, veya sabun olarak da kullanabilirsiniz. Gün sonunda makyajınızı temizlemek için bir pamuk üzerine dökeceğiniz birkaç damla şampuan yeterli olacak. Eğer kuru bir cilde sahipseniz, yüz temizleyicisi olarak bebek şampuanlarını tercih edebilirsiniz. El ve ayaklarınızda kuruyan derinizi yumuşatmak için şampuanlı suda biraz bekletmek işe yarayacak. Traş kremi yerine şampuan kullanmak hem gerekli temizliği sağlayacak hem de derinizin kurumasına engel olacak. Aynı şekilde, şampuanlarınızın sıvı sabun olarak da kullanılabileceğini unutmayın.
Sık kullanımdan dolayı kirlenen saç fırçanız veya tarağınızı temizlemek için bir kap içerisine yerleştireceğiniz ılık suya birkaç damla şampuan ekleyerek fırçanızı bu karışımda biraz bekletmek yeterli olacak. Zamanla banyo duvarınızda belirgenleşen saç spreyi izlerini çıkarmak için şampuanlı su ideal bir çözüm. Şampuanı sadece kişisel temizliğiniz için değil, evdeki hayvan dostlarınız ve bitkilerinizin temizliğinde de kullanabilirsiniz. Bunun için bir kap suyun içine ekleyeceğiniz birkaç damla şampuan, uygun bir bezle yaprakları temizlemenizde yardımcı olacak. Özellikle gözleri yakmayan bebek şampuanları, köpek ve kedilerinizin temizliğinde de rahatlıkla kullanabileceğiniz bir ürün.
Evinizin farklı köşelerini de şampuanla temizlemek mümkün. Temizlemesi zaman alan mermer, fayans, buzluk, fırın, ocak, tuvalet, lavabo ve banyo küvetiniz için deterjan kullanmak yerine şampuan ile temizlemeyi deneyebilirsiniz. Kış aylarında severek kullandığınız halılarınızın üzerinde oluşan lekeleri şampuanlı su ile ortadan kaldırabilirsiniz. Arabanızın temizliğinde de şampuan kullanarak her noktasını parlatabileceğinizi unutmayın.
Şampuanın kullanım alanları sadece kişisel bakım, temizlik ve tekstil ürünlerinin bakımı ile kısıtlı değil. Örneğin yaranızı koruması için yapıştırdığınız yara bandını çıkarmayı düşünüyor ancak yaratacağı acıdan çekiniyorsanız, yapışkan kısmının üzerini birkaç damla şampuanla ıslatıp kolayca çıkarabilirsiniz. Senelerdir dokunmadığınız için sıkışan vidaları şampuanla gevşetebilir, ses çıkararak rahatsızlığa neden olan menteşelere şampuan sürererek sesi ortadan kaldırabilirsiniz. Ve en eğlencelisi, baloncuk yapmaktan zevk alan çocuklarınıza gereken karışımı hazırlamak için şampuanı sulandırabilirsiniz.
Çise Ünlüer (16 Mart 2014)
ciseunluer@gmail.com
0 yorum :
Post a Comment