5/16/2013

Karıncalardan Kurtulmanın Doğal Yolları




Geçtiğimiz hafta, yaz aylarıyla sayısı artan sinekleri yaşam alanlarımızdan uzak tutmanın doğal yollarına değinmiştik. Yaklaşan sıcaklar sineklerle birlikte diğer canlıları da beraberinde getiriyor. Bunların başında sadece bahçelerde değil ev içlerinde de sıkça görülen karıncalar geliyor.

Bu çalışkan ziyaretçileri evinizden ve de özellikle mutfağınızdan uzak tutmak isterken sağlığınızdan olmak istemiyorsanız akla gelen gelmeyen tüm kimyasal böcek ilaçlarını unutun! Ne sevdiklerinize ne de haytta kalmak için çalışan karıncalara zarar vermeden birkaç basit adımla bu işe çözüm bulmak mümkün. Gelin yakından bakalım...

Genellikle koloniler halinde hareket eden karıncaların yaşam alanlarınıza girişini engellemek istiyorsanız ilk yapmanız gereken, bu alanları çevreleyen tüm duvarlardaki çatlak ve benzeri sorunları tamir edip, evinizin izolasyonundaki bütün bozuklukları gidermek. Ülkemizde yaygın olarak kullanılan sineklikleri mümkün oldukça tüm kapı ve pencere girişlerine yerleştirmek ve düzenli bir şekilde bakımlarını yapmak, karıncalar gibi  birçok istenmeyen canlının evinizin dışında tutulmasına yardımcı olacak.

Karıncaların genellikle yiyeceklere geldiğini unutmadan, özellikle sıcak aylarda evinizde çöp biriktirmemeye ve bu süre boyunca tüm atıkları yerleştirdiğiniz çöplerin üzerini mümkün oldukça kapalı tutmaya özen gösterebilirsiniz. Kış aylarında o kadar kritik olmasa da yazda tüm yiyeceklerin iyice paketlenmesi veya  buzlukta bekletilmesi tavsiye ediliyor. Buzluğa girmeyen yiyecekleri de zararlı kimyasallar içeren plastik yerine iyice kapanan cam saklama kaplarında tutabilirsiniz.

En başta yemeklerinizi hazırladığınız tezgahınız ve eşyalarınızı sakladığınız dolaplarınız olmak üzere mutfağınızın her noktası ve evinizin geri kalanında yemek artıkları olmadığından emin olun. Karıncaların hemen toplanmasını istemiyorsanız, yemek yediğiniz alan ve çevresinin tamamı ile temiz olduğunu kontrol etmekte yarar var. Çünkü en küçük bir yemek birikintisi bile karıncıları çekmek için yeterli olacak.

Karıncıları uzak tutmak için sineklerde olduğu gibi yine doğal yöntemleri kullanabilirsiniz. Bunun için öncelikle evinizin hangi noktalarından giriş yaptıklarını tespit etmek gerekiyor. Bunun basit bir yöntemi, gece yatmadan küçük bir kap içerisine yerleştireceğiniz az miktarda şurubu yerde bırakarak sabah uyandığınızda karıncaların şuruba ulaşmak için takip ettiği yolu tespit etmek.

Karıncaların girmeyi sevdikleri yerlere kuru nane, kırmızı biber tozu, veya karabiber yerleştirerek bu noktalardan uzak durmalarını sağlayabilirsiniz. Karcınaların çok sevmediği bahartların başında gelen karanfil, tarçın, sarmısak, ve defne yapraklarını da yemek aramak için geldikleri yerlere ve mutfak dolaplarına yerleştirebilirsiniz.

Karıncaları evinizin dışında tutmanın bir diğer yöntemi mutfağınız ve tercih ettikleri tüm noktalara nane yağı sıkmak. Eğer nane yağınız yoksa, 100 ml civarında doğal sabunu 2-3 litre su ile karıştırarak sprey şişelerine yerleştirebilir ve gerektikçe kullanabilirsiniz. Karıncaların ev içinde takip ettiği yollara ve tercih ettikleri noktalara toz sabun yerleştirmek de etkili bir çözüm yolu sunabilir.

Evde baktığınız kedi veya köpeğiniz varsa, karıncaları bu dostlarınızın mamalarından da uzak tutmak gerekir. Öncelikle mamayı yerleştirdiğiniz kabı, daha büyük bir su kabının içerisine yerleştirerek suyun karıncaların ulaşımına engel olmasını sağlayabilirisiniz.

Karıncalardan kurtulmaya çalıştığımız sıcak aylarda evinizden uzaklarda tatil yapma planınız varsa, en az kendiniz kadar geride bırakacağınız evinizi de buna hazırlamak gerekiyor. Evinizin boş kaldığı zaman siz olmadan da tüketebileceğini, kendi başına da doğaya zarar verebileceğini unutmadan, gitmeden yapılması gerekenlerin basit bir listesini hazırlamakta yarar var.

Örneğin ampüller, bilgisayar, televizyon, ve mutfak eşyaları da dahil olmak üzere prizlere takılmış tüm fişleri çekerek işe başlayabilirsiniz. Adeta bir alışkanlık haline gelmiş olan tatile giderken eve hırsız gelmesini engelleyebilir düşüncesiyle evdeki bazı ışıkları açık bırakma konusunda ısrarcıysanız, bir zaman ayarlayıcı taktırarak en azından ışıkların sadece belirli zamanlarda yanmalarını sağlayabilirsiniz. Aydınlatmadan başka evdeki tüm soğutma sistemlerinin kapalı durumda olduğunu kontrol edebilir, eğer buzdolabınıza gerçekten ihtiyacınız yoksa kapatarak siz tatildeyken evinizin elektrik sarfiyatını nerdeyse sıfırlayabilirsiniz!


Çise Ünlüer (12 Mayıs 2013)
ciseunluer@gmail.com

2 yorum :

  1. Yeni taşındığım evimdeki karıncalardan kurtulmak için doğal olan her yolu denedim. Yazılanların hepsini ama hiç bir işe yaramadı. çamaşır suyu, sarımsak, tarçın, pudra, sirke, sabun, limon, tuz, kahve telvesi daha neler neler. Kırmızı biber sarımsak falan filan bir sürü karışım yaptım sıvı şekilde onu da sıktım her yere. evim buram buram sarımsak koktu. sadece bir gün engelledi karıncaları. sonra başka yerden çıktılar. Banyoda karıncanın ne işi olur ya. dolabıma kıyafetlerime kadar girdiler. işten eve gidesim gelmiyordu. Evden taşınmayı göze almıştım artık.

    Son çare olarak kimyager bi arkadaşın yaptığı karışımı aldım. Allah'ım şükürler olsun. Nihayet kurtuldum. evimde her yerde vıcık vıcık karınca geziyordu. Doğal diye kendi yaptığım karışımlar da öldürüyordu. Bir de ölüsünü temizlemek midemi bulandırıyordu artık :(( iş yerindeki arkadaşıma da aldım o karışımdan. Tanıdığım, aynı sıkıntıyı yaşayan herkese söylüyorum tavsiye ediyorum. Çok aileyi kurtardım bu karıncalardan :) Bu karışım karıncanın gelmesini engelliyor ve uzun süre de etkili. Sıvı, kokusuz renksiz, leke de yapmıyor. İstanbul Fatihten bir kutusu 10-15 TL idi benim aldığımda. İki kutu aldım bir kutusu kaldı onu da 3-4 ay sonra sıkacağım evin her yanına. İsteyen olursa bana bu mail adresinden ulaşabilirsiniz aslangocum@hotmail.com Elimden gelen yardımı yaparım. Yeter ki kurtulalım evimizdeki istenmeyen canlılardan. Karafatma , bit, pire, kara sinekte de etkiliymiş

    ReplyDelete
  2. daythammynet
    Class College Education training Beauty teaching university academy lesson  teacher master student  spa manager  skin care learn eyelash extensions tattoo spray

    ReplyDelete

 
YEŞİLE DÖNÜŞ | ÇİSE ÜNLÜER | GREEN IT