4/18/2013

Yiyeceklerle Gelen Sağlık




Bugün sağlıklı olduğunu düşündüşünüz birçok gıdanın aslında vücudunuzda tahribata neden olabileceği hiç aklınıza geldi mi? Hatta yediklerinizle düşünce gücünüz arasında bir bağlantı olabileceği? Suçlu madde yüksek fruktoz içeren mısır şurubu! Bu alanda yapılan bir araştırma kapsamında, uzun süreli mısır şurubu içeren gıdalarla beslenen insanların beyin fonksiyonlarıda gerileme, yeni bilgi öğrenimi ve eski bilgileri hatırlamada ise yavaşlama tespit edildi. Bu bulgular ışığında Journal of Physiology dergisi, obezite ve diyabete de neden olan mısır şurubunun beyin tahribatına da sebebiyet verdiğini belirtti.

Peki mısır şurubu hangi ürünlerde bulunuyor? Bebek mamalarından gazlı içeceklere, meyve sularından salata soslarına, cipslerden ketçaplara, hatta hazır yulaf ezmelerine kadar uzanan mısır şurubunun yaygın bir kullanım alanı bulunuyor. İşin bir diğer kötü yanı mısır şuruplarına karışan civa! Bu durumda atılacak ilk adım mısır şurubundan uzak durmak ve mümkün oldukça organik ürünlere yönelmek. Çünkü sertifikalı organik ürünlerde mısır şurubu ve benzeri gıda katkıları bulunmuyor. Eğer organik ürünlere erişemiyorsanız, markette dolaşırken almak istediğiniz gıdaların etiketlerini okuyarak vücudunuza hangi maddelerin girip girmeyeceğini kendi kontrolünüz altına alabilirsiniz.

Mısır şurubu içeren gıdaların başında gelen abur cuburların moralinizi gerçekte nasıl etkilediğini düşündünüz mü? Televizyonda çeşitli nedenlerden dolayı canı sıkılan genç kocaman bir paket cipsin dibini bulana kadar yiyor, morali bozulan kız teselliyi büyük bir dondurma kasesinde arıyor. Oysa her kötü hissetiğimiz anda elimizin şekerle yüklü yiyecekler ve türlü abur cubura gitmesi aslında kendimizi iyi hissetmemize ne kadar yardımcı oluyor? Public Health Nutrition tarafından yayınlanan bir araştırma, fast food dahil olmak üzere tüm abur cubur yiyeceklerin üzüntüyü azaltmak yerine depresyonu tetiklediğini gösteriyor. Bunun en iyi kanıtı, sağlıklı beslenen insanların abur cuburu tercih edenlere göre depreseyona girme olasılıklarının çok daha düşük olması!

Gelin biraz da yiyeceklerin bize nasıl yardımcı olacağına değinelim. Yaşımız kaç olursa olsun, hepimiz ara sıra istenmeyen zorluklar yaratan unutkanlıklar yaşıyoruz. Unutkanlığın gittikçe daha kalıcı bir hal aldığını farkediyorsanız, hayatınızda birkaç değişiklik yapmanın zamanı gelmiş demektir. İşe yeme alışkanlıklarınızdan başlayacak olursanız hafızanızı geliştirmenize yardımcı olacak yiyecekleri bilmekte yarar var.

Bunların en başında somon, ton, uskumru, hamsi ve sardunyada gibi omega 3 zengini balık geliyor. Balıklar sadece hafızanızı güçlendirmekle kalmaz, depresyonla savaşmanıza yardımcı olur, ve kalp sağlığınız ve beyin hücrelerinizin gelişmesinde büyük rol oynar. Balık alırken dikkat etmeniz gereken esas nokta çiftlikten gelmemesi ve doğru şartlarda avlanılmış olması. E vitamini, folik asit, ve omega 3 açısından zengin kuruyemişleri de her gün biraz tüketerek zihinsel enerjinizi yüksek tutabilirsiniz. Tabii bir de ilerleyen yaştan ortaya çıkan hafıza kaybı var. Böyle durumlarda antokiyan ve kuersetin içeren yaban mersini, ahududu, elma ve siyah üzüm gibi meyvelere yönelebilirsiniz. Sebzelerden ise brokoli, lahana, karnıbahar, ve marul gibi yeşil yapraklı sebzelerin unutkanlığı önleyebilecek kapasitede vitaminlerle donatıldığını unutmayın!

Depresyon halinde elinizi uzattığınız çukulatalar arasından yapacağınız doğru seçimle kilo almayı bırakın fazla birkaç kilodan kurtulabileceğinizi biliyor muydunuz? Ama işin sırrı gerçekten “doğru” çukulatayı tüketmekte yatıyor. Markette görüp de diğerlerine göre daha acı olan tadından dolayı çoğu zaman yüz çevirdiğiniz siyah (bitter) çukulata, baskın lezzet ve içerdiği kokoa yağından kaynaklanan iştah kesici ve tok hissettirici özelliğinden dolayı kilo vermenize yardımcı olabilir. Nasıl mı?

Nutrition and Diabetes dergisinde yayınlanan bir araştırma kapsamında bir gurup katılımcıya siyah ve sütlü çikolata verilerek her saat başı açlık dereceleri monitör edildi. Çalışma boyunca siyah çikolata tüketenler sütlü çukulata yeyenlerden daha tok hissettiklerini ve tatlı şeylere ihtiyaç hissetmediklerini belirtti. Araştırmanın devamında katılımcılara aynı miktarda öğünler sunuldu ve öncesinde siyah çikolata yiyenlerin sütlü çikolata yiyenlerden yüzde onyedi (17%) daha az kalori aldığı belirlendi. Çünkü siyah çukulata yavaş sindirildiğinden sindirim sisteminde daha uzun süre kalıyor. İştah kesici özelliğinin yanında, siyah çukulata içerisinde, damarları kuvvetlendirerek kardiyovasküler sistemin korunmasında rol oynayan antioksidanlar ve endorfin salgılanmasını sağlayan phenylethylamine bileşiminin bulunduğunu unutmamak gerek.

Özetlemek gerekirse, yabanda avlanmış balıklar, keten tohumu, ceviz, ve serbest dolaşan tavukların yumurtaları gibi omega 3 açısından zengin gıdaları tüketmek yararlı, mısır şurubu ve benzeri katkı maddeleri ile donatılmış yiyecekler zararlı! Her durumda günlük şeker alımınızı mümkün oldukça azaltmakta yarar var. Bunun için şekerli ve katkılı tatlılardan uzak durabilir, yerine taze meyveleri yoğurdunuza karıştırarak tüketebilirsiniz.


Çise Ünlüer (21 Nisan 2013)

ciseunluer@gmail.com

0 yorum :

Post a Comment

 
YEŞİLE DÖNÜŞ | ÇİSE ÜNLÜER | GREEN IT