6/29/2013

Doğal Temizlik ve Kişisel Bakım İpuçları



Hala daha evinizdeki temizlik ve kişisel bakım dolabı birbirinden zararlı kimyasallar içeren ürünler ile doluysa, bu yazının işinize yaraycağından emin olabilirsiniz!

Elinizin altında evde rahatlıkla hazırlayabileceğiniz birkaç temizlik formülü bulunsun istiyorsanız, çok uzaklara bakmaya gerek yok. En basit temizlik ürünlerinden biri için sadece 1 litre sirke, portakal, ve limon kabuğu yeterli. Kapalı bir kavanozun içerisine yerleştireceğiniz bu malzemeleri 2 hafta kadar beklettikten sonra kalın bir süzgeçten geçirip evde boş duran bir sprey şişesine yerleştirerek kullanmaya başlayabilirsiniz.

Süzme işlemi için yeterince kalın bir tülbent kullanmak, karışım içerisindeki tortu ve benzeri kalıntıların ayrılması için önemli. Marketlerde satılan zararlı ürünlere kıysala hiçbir kimyasal madde içermeyen bu güzel kokulu, anti-bakteriyel karışımı eveki tüm yüzeylerde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Hatta biraz yaratıcılığınızı devreye sokmak istiyorsanız portakal ve limon yerine lavanta ve nane gibi kokusunu beğendiğiniz diğer bitkilerden de yararlanmayı deneyebilirsiniz.

Gelelim bir diğer pratik karışıma. Yine mutfakta kullandığınız limon ve portakalın kabuklarını çöpe atmak yerine, yaklaşık yarım kilo kadarını 50 gram doğal şeker veya pekmez ile karıştırarak bir kavanoza yerleştirin. Daha sonra bu karışıma biraz su ve 1 kaşık hamur mayasını ekledikten sonra kavanozu kapatarak çalkalayın ve oda sıcaklığında 2 hafta kadar bekletin. Bu süre boyunca kapağın kapalı kaldığına emin olmak gerekir ancak arada bir içeride oluşan gazın çıkması için kapağı gevşetip çok beklemeden tekrar kapatmakta yarar var.

Bu noktada karışımın ilk birkaç gün kötü koku yayabileceğini hatırlatmak gerek. Ancak birkaç gün sonra bu kokunun yerini şekerli meyve kabuklarının kokusu alıyor. Bu noktada hazırladığınız karışımı bir tülbentten geçirerek hem bulaşık ve çamaşırlarınızı yıkamak için, hem de banyo ve tuvalet dahil olmak üzere evinizin tüm noktalarında temizlik amaçlı kullanabilirsiniz. Özellikle yaz ayları ortaya çıkan böcek ve karıncaları evinizden uzak tutmak için de bu karışımı lavabo ve küvet borularına biraz dökebilirsiniz. Bir kaşık karışımı 1-2 litre suda karıştırarak evinizdeki bitkilere gübre olarak ekleyebilir, arabanızın tertemiz görünmesini sağlamak için yine benzer bir oranda yıkama suyuna karıştırıp kullanabilirsiniz. Bir de organik tarım sonucu yetişmeyen tüm meyve ve sebzelerin üzerindeki ılacın sadece su ile yıkayarak çıkmayacağını unutmayarak, bu karışımı biraz su ile karıştırarak güvenli bir şekilde yiyeceklerinizi yıkayabilirsiniz.

Evinizin konforunda hazırlayabileceğiniz bir diğer doğa dostu temizlik ürünü için ise gereken malzemeler su, beyaz üzüm sirkesi, doğal bir antibakteriyel olan limonotu veya çay çiçeği esansiyel yağı, ve doğa dostu bir bulaşık deterjanı. Evde boş duran bir sprey şişesinin yarısını su, diğer yarısını ise üzüm sirkesi ile doldurdukan sonra bu karışıma 1-2 kaşık yağ ve bir damla doğa dostu deterjan ekleyin. Mutfak ve banyo dahil olmak üzere evdeki tüm yüzey ve beyaz eşyaları temizlerken rahatlıkla kullanabileceğiniz bu ürünün en güzen yanlarından biri, tüm malzemeler karıştırıldıktan sonra hemen kullanıma hazır olması.

Evde hazırlanan çoğu temizlik ürünü için ihtiyacınız olan esas ürünlerden biri zaten evde farklı alanlarda kullanmak için bulundurduğunuz karbonat. Amaç ister ekmek kabartmak ister temizlik olsun, antiseptik ve mantar önleyici özellikleri ile karbonat hayatı kolaylaştıran bir ürün. Karbonatın farklı kullanım alanlarını arıyorsanız çok düşünmeye gerek yok. Örneğin birkaç kere yıkamanıza rağmen bardaklarınızdan çıkmayan çay ve kahve lekelerini ortadan kaldırabilir, sizi zamanla buzluğunuzda ve evin farklı noktalarında oluşan kötü kokulardan kurtarabilir. Ama karbonatın işlevleri bunlarla sınırlı değil...

Özellikle bugün market raflarında duran onlarca konvansiyonel diş macunu arasından “daha beyazlatıcı”, “daha kendinden emin gülüşler için” olanlarını seçmeye çalışırken aslında en önemli özelliği unutuyoruz. Bu ürünlerin neredeyse tümü ciddi hastalıklara neden olan sodyum laorik sülfat ve diyoksan içerir. Dişlerinizi temizlemek amaçlı fırçanıza sıktığınız diş macunun sizi yavaş yavaş zehirlemesinin önüne geçmek istiyorsanız, karbonatın doğal temizleyici gücü ile tanışın! Ağız kokusunu ortadan kaldırmak için de kullanılan karbonatı organik diş macunu kullanıyorsanız bile fırçanızın üzerine biraz ekleyerek gücünü artırabilirsiniz.

Bugün banyonuzda duran kozmetik ürünlerin arkasını çevirip hangi maddeleri içerdiklerine çok çabuk bir bakarsanız, birbirinden tehlikeli kimyasalın her gün deriniz tarafından emilip kanınıza karıştığını göreceksiniz. Yüzünüzü yıkamak için karbonatı tercih ederek, hem bu kimyasallardan uzak durabilir, hem de cildinizi temiz ve nemli tutabilirsiniz. Yüzdeki aknelerin tedavisinde de karbonat ve su karışımı kullanabilirsiniz. Karbonatı biraz daha çekici kılmak için bal veya zeytin yağı ile karıştırabilir, doğanın bize bir hediyesi olan bu ürünlerin sayısız faydalarından yararlanabilirsiniz.

Kadın erkek demeden her gün kullandığınız deodorantınızın daha zararsız olan versiyonu ile tanışmak istiyorsanız, birkaç kaşık karbonatı, birkaç damla kokusunu sevdiğiniz bir esansiyel yağla karıştırıp koltuk altı bölgenize uygulayabilirsiniz. Başlamışken tam anlamıyla doğal bakım için bir kaşık karbonatı bir bardak sıcak su ile karıştırarak önceden ıslattığınız saçınıza şampuan yerine dökün. Birkaç dakika sonra duruladığınız saçınızın doğal bir şekilde temizlendiğini görmek büyük bir rahatlık!

Alkalin etkisi sayesine mide ağrıları, gaz, ve diğer mide rahatsızlıklarına neden olan asitli ortamı denegeleyen karbonatı ılık su ile karıştırarak da içebilirsiniz. Uzun bir gün sonunda evde banyo keyfi yapmak istiyorsanız, banyodaki suya biraz karbonat katarak, başka hiçbir ürüne ihtiyaç olmadan yumuşak bir cilde kavuşabilirsiniz.


Çise Ünlüer (30 Haziran 2013)
ciseunluer@gmail.com

3 yorum :

  1. ev temizliği için çok güzel bir yazı olmuş. adana ev temizliği firmalarından teklif alabilirsiniz.


    ReplyDelete
  2. Ayrıntılı anlatımınız ve emeğiniz için teşekkür ederim. Kimyasallardan arındırılmış bir ev için çok güzel tavsiyeler içeriyor. Diyarbakır Temizlik Şirketleri olarak çabanızı ve hassasiyetinizi alkışlıyoruz.

    ReplyDelete
  3. Diyarbakır temizlik şirketi Sanat Temizlik olarak sizi tebrik ederiz. İyi bir makale olmuş

    ReplyDelete

 
YEŞİLE DÖNÜŞ | ÇİSE ÜNLÜER | GREEN IT